Je auto verkopen: een eerlijk verhaal loont

Bij het te koop aanbieden van je auto is het logisch dat je hem (soms letterlijk) van zijn beste kant wilt laten zien. Je poetst hem mooi op, zet hem voordelig op de foto en vertelt in je advertentie vooral hoe fijn de auto wel niet rijdt en hoeveel jaren plezier je ervan hebt gehad. De verleiding is groot om eventuele gebreken die je hebt gehad weg te laten of ze minder ernstig te laten overkomen dan ze zijn (geweest). Begrijpelijk, maar meestal niet verstandig.

Persoonlijk verhaal

Als je als verkoper betrouwbaar wilt overkomen, moet je advertentie geen glad marketingpraatje zijn, maar authenticiteit en eerlijkheid uitstralen. Helemaal bij de aankoop van een particulier (waarbij doorgaans geen garanties worden) wil de koper het idee hebben met een echt persoon te maken te hebben, die echt in de auto gereden heeft. Een persoonlijk verhaal werkt daarom het beste.

Het is hierbij aan te raden om te vertellen:

  • Waarom je de auto wegdoet. Bijvoorbeeld: ooit gekocht toen je net ging samenwonen, maar inmiddels te klein geworden vanwege gezinsuitbreiding. Of: het hoge benzineverbruik is niet meer te betalen, en je gaat op zoek naar een zuiniger model.
  • Hoe en waarvoor de auto gebruikt is. Is de auto alleen gebruikt voor woon-werkverkeer, met name in de stad, tijdens lange vakanties naar het buitenland etc.? Heb je flink lopen scheuren of ben je altijd een kalme bestuurder geweest? Heb je de auto vaak volgeladen met passagiers en/of bagage of is hij nauwelijks belast?
  • Waar en hoe de auto geparkeerd was. Stond hij altijd aan de stoep voor je deur, of stond hij altijd in de garage gestald, beschermd tegen weersinvloeden.
  • Wat de staat is van de auto. Wees vooral hierbij zo eerlijk en uitgebreid mogelijk. Zitten er deukjes, krassen of roestplekken in/op de auto? Vermeld ze en laat ze duidelijk zien op een foto. Ziet het interieur er spik en span uit, of zitten er scheurtjes of slijtplekken in de bekleding en valt het handschoenenvakje bijna uit elkaar? Ook belangrijk: is er gerookt in de auto?
  • Of er bijzonderheden zijn. Is het een importuitvoering die zich net iets anders gedraagt? Maakt de achterklep een raar geluid bij het open- of dichtdoen maar functioneert hij verder prima? Alles wat je auto uniek maakt, dat een bestuurder echt even moet weten (om frustraties te voorkomen), kun je het beste zo snel mogelijk benoemen.

Weloverwogen beslissing

Het lijkt misschien een slechte raad om alle (mogelijke) gebreken en bezwaren op te noemen, maar uiteindelijk is het beter. Een betrouwbaar verhaal zorgt eerder voor een succesvolle verkoop. De potentiële koper wil dit soort informatie graag hebben, zodat hij niet voor onaangename verrassingen komt te staan en een weloverwogen beslissing kan nemen.

Verkoopkeuring

Bovendien betekenen (kleine) gebreken en mankementen niet dat een auto onbetrouwbaar is. Hij kan goed nog vele jaren zonder veel problemen meegaan. Als je de koper van dit laatste wilt overtuigen, is het ook nog eens mogelijk om een professionele verkoopkeuring te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Meer zekerheid en vertrouwen kun je een potentiële koper niet bieden.